Hoe ziet een feestelijke maaltijd er bij jou thuis uit? Is het voor jou een gelegenheid om de keuken in te duiken en eindelijk dat ene gerecht dat je al zo lang wilt maken eens uit te proberen? Of grijp je liever terug op de klassiekers, en zijn er misschien zelfs gerechten die traditioneel ieder jaar op tafel staan? Pak je groots uit, en sta je met plezier uren in de keuken, of vind je daar juist niks aan, en zit je liever langer met elkaar aan tafel, en laat je iedereen zelf zijn of haar eten bereiden?
Nederlanders zijn dol op tradities
Over het algemeen zijn Nederlanders dol op tradities, ook als het om eten gaat. Er zijn tal van families waar bijvoorbeeld op een vaste dag in de week soep wordt gegeten, of waar op zaterdag alle uit huis wonende kinderen aanschuiven voor een gezellige brunch met de hele familie. We ontbijten niet zelden iedere dag met hetzelfde, en dat is vaak een boterham met kaas of hagelslag, en zetten ook op feestdagen opvallend vaak gerechten op tafel die we kennen, en soms al jarenlang op deze momenten bereiden en opeten.
Natuurlijk is dit slechts een algemeen beeld, en zijn er ook meer dan genoeg mensen die juist wel kiezen voor variatie. En langzaam maar zeker zien we ook steeds meer ‘vreemde’ gerechten de Nederlandse keukens binnensijpelen. We hebben altijd echter wel even wat tijd nodig om eraan te wennen. Waar we nu massaal dol zijn op sushi, was dat bij de eerste introductie op de Nederlandse markt bepaald niet het geval. Wie eet er nou rauwe vis, aldus de gemiddelde Nederlander, die overigens niet raar opkijkt van een rauwe haring meer of minder.
Onze feestelijke gerechten zijn vooral traditioneel
Al doen steeds meer nieuwe gerechten hun intrede in onze keukens, tijdens feestelijke momenten grijpen we toch graag terug op echte klassiekers. Dat kan het recept van oma zijn, dat al jaren wordt gebruikt om een kerstdiner te bereiden. Het kan ook zijn dat je er bij veel feestelijke gelegenheden juist voor kiest om te gaan gourmetten. Er is bijna geen culinaire traditie te verzinnen die Nederlandser is dan dat! Allemaal je eigen eten bereiden in je eigen pannetje. Gezellig, vinden we, en praktisch bovendien. Want zo weet je zeker dat iedereen iets eet dat hij of zij lekker vindt, en hoef je je in de keuken niet in allerlei bochten te wringen om zowel de vleeseters als de vegetariërs als de veganisten tevreden te houden.
De gourmet heeft tijdens de kerstdagen overigens wel geduchte concurrentie in de vorm van de kalkoen. Kennen we de grote kalkoen op tafel vooral uit Amerikaanse films, waar deze vooral tijdens Thanksgiving wordt gegeten, zijn er steeds meer Nederlanders die met kerst een kalkoen bestellen. Het heeft iets bijzonders en knus, zo’n groot stuk vlees dat uren in de oven staat, het hele huis heerlijk laat geuren en uiteindelijk feestelijk wordt aangesneden.