Onkruidbestrijding bij gazon

Een gazon is gevoelig voor onkruid. Met name een oud gazon. Onkruiden komen namelijk voort uit zaden die via de wind neerdalen op het gras. Als de omstandigheden gunstig zijn kiemen ze. Met name paardebloemen, klaver en madeliefje komen vaak voor.

Wanneer onkruidbestrijding toepassen?

Pas onkruidbestrijding toe minimaal een week na een maaibeurt. Het onkruid heeft dan weer voldoende blad gevormd.
 

De beste methode om onkruid te voorkomen is, zodra u ze tevoorschijn ziet komen, deze onkruiden te verwijderen door ze uit te steken. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren om de grasmat zoveel mogelijk onbeschadigd te laten. Als u het gazon goed heeft bemest, zal de opengevallen plaats snel weer dichtgroeien. Bijzaaien is pas nodig als de kale plek groter is dan ongeveer 7 bij 7 cm. Als u dit één keer per maand doet houdt u een onkruidvrij gazon. Alleen als de onkruidbezetting erg groot is adviseren wij u een onkruidbestrijdingsmiddel toe te passen. Uw tuincentrum of hovenier weet daar meer van.
 

Verkeerde pollen gras komen vaker voor naar- mate het gazon ouder is. Wilde pollen gras ontstaan in uw gazon doordat zaadjes via de wind meegevoerd worden. Een bron van wilde grassen zijn vaak wegbermen.
 

Hoewel er vele vreemde grassoorten in uw gazon binnen kunnen dringen, kunt u ze heus wel de baas blijven.
 

Wilde pollen kunt u herkennen aan de andere structuur en kleur van het blad of aan de aanwezigheid van zaadstengels. Ook hier geldt dat zo snel mogelijk verwijderen het behoud van het gazon is.
 

Wacht niet te lang met het verwijderen van onkruid. Wilde pollen hebben vaak na een jaar al een doorsnede van 25 cm. Na enkele jaren is het gazon een verzameling van allerlei grassoorten. De enige juiste methode is dan het volledig renoveren van het gazon.

Mos
Een apart probleem is het verwijderen van mos in een gazon. Vrijwel iedereen weet de oplossing: U moet kalk strooien of Thomas slakkemeel. Allemaal onzin!
 

Door een goede bemesting stimuleert u de groei van het gras en daardoor heeft het voldoende weerstand en kracht om te konkurreren met het mos. Maai niet te kort, vooral niet als uw gazon in de schaduw ligt.

Kun je verder wat doen tegen onkruid?
Nee, eigenlijk niet. Zoals geschreven heeft vooral een oud gazon meer last van onkruid, wat dus eigenlijk ook gewoon iets natuurlijks is. Hoe beter het gazon wordt onderhouden, hoe minder de onkruid kan worden. Gaat niets meer de onkruidgroei tegen is het enige alternatief nieuwe graszoden kopen. Het oude gras dus verwijderen, en nieuw gra leggen. Eigenlijk is het verstandig om dat toch eens in de zoveel jaar te doen. Althans als je een mooie tuin wilt houden.

More from author

Gerelateerde Blogs

Laatste Blogs

Van wilde natuur naar woonkamer

De verbondenheid tussen mens en dier gaat duizenden jaren terug. Van de wilde natuur hebben we geleerd om dieren te domesticeren en nu zijn...

Waar begin je met tuininrichting en terrasontwerp

Bij het inrichten van een tuin begin je met een plan. Denk na over wat je precies wilt: wordt het een plek voor ontspanning,...

De betonlook trend in moderne interieurs

Als je ooit een stap in een industriële loft hebt gezet, heb je waarschijnlijk de betonlook vloer opgemerkt. Deze vloertrend wint snel aan populariteit...

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!