Welke wijn kun je het beste schenken tijdens kerstmis?

Met de feestdagen alweer in het vooruitzicht is iedereen normaal gesproken druk met de voorbereidingen van het kerstdiner en andere gezellige feestmaaltijden. Misschien is het dit jaar wat anders, maar dat wil niet zeggen dat we geen mooi diner voor thuis kunnen maken. En bij zo’n diner hoort uiteraard ook mooie feestelijke wijn. Als je nou niet goed weet welke wijnen bij je gerechten passen, en toch mooie wijnen wilt schenken, doe jezelf dan een wijnpakket cadeau.

Een geschikte kerstwijn kiezen

Voordat je een geschikte kerstwijn kiest, is het altijd handig te weten welke gerechten je gaat serveren. Als je bijvoorbeeld een mooi stuk wild wil serveren of een kruidig gerecht, kun je het best een wat zwaardere rode wijn kiezen die dit gerecht mooi aanvult. Als je een maaltijd serveert met een lichtere smaak, is het aan te raden een minder krachtige wijn hierbij te serveren. Het is aan te raden om net als de gerechten, de smaak van de wijn op te bouwen. Begin met het lichtste gerecht en de lichtste wijn daarbij en daarna de iets zwaardere. Het is handig dit per gang van tevoren te bepalen. Kies daarom zorgvuldig de beste kerstwijn die past bij het gerecht.

Aperitief

Het is natuurlijk een heerlijk feestelijk gevoel om een kerstdiner goed van start te laten gaan met een mooi aperitief. Wat is er nou feestelijker dan een mooie mousserende wijn? Dit is ook een perfect aperitief, omdat mousserende wijn vaak lichter en makkelijker verteerbaar is dan andere wijnen. Bij mousserende wijn kun je denken aan een glas Champagne of Prosecco.

Tips voor het bij het kerstdiner:

Tip 1: Ben je het niet gewend om regelmatig wijn te drinken bij het eten? Ga dan niet voor te veel verschillende wijnen, maar combineer gerust één wijn bij meerdere gangen.

Tip 2: Schenk dezelfde wijn die je ook gebruikt in de bereiding van het gerecht. Als je bijvoorbeeld een heerlijke hazenpeper of Boeuf Bourguignon maakt, schenk er dan ook een mooie rode Bourgogne bij. Je zult merken dat de harmonie perfect is.

Tip 3: Een mooi gezegde is: “What grows together, goes together.” Combineer daarom wijn en producten uit dezelfde streek.

Tip 4: Het is altijd leuk om wat over de wijn te vertellen aan tafel. Verdiep jezelf in de wijn en laat de wijn echt tot leven komen door er iets bij te vertellen ter vermaak van je gasten.

Tip 5: De laatste, maar eigenlijk de belangrijkste tip die we je kunnen geven: Kies vooral altijd lekkere wijnen van goede kwaliteit om echt te kunnen genieten van deze kerst.

 

More from author

Gerelateerde Blogs

Laatste Blogs

Van wilde natuur naar woonkamer

De verbondenheid tussen mens en dier gaat duizenden jaren terug. Van de wilde natuur hebben we geleerd om dieren te domesticeren en nu zijn...

Waar begin je met tuininrichting en terrasontwerp

Bij het inrichten van een tuin begin je met een plan. Denk na over wat je precies wilt: wordt het een plek voor ontspanning,...

De betonlook trend in moderne interieurs

Als je ooit een stap in een industriële loft hebt gezet, heb je waarschijnlijk de betonlook vloer opgemerkt. Deze vloertrend wint snel aan populariteit...

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!