Waarom is goede koffie zo duur, kan dat niet anders?

Met de introductie van steeds meer verschillende soorten koffie, lijken ook de prijzen flink te zijn gestegen. Goed, de oude vertrouwde filterkoffie in een grote verpakking is nog steeds prima betaalbaar. Maar moeten al die andere varianten, speciale filterkoffie of per stuk verpakte cups of pads nu echt zo duur zijn?

Van koffieboon tot kopje koffie

Om te begrijpen waarom koffie, iets wat toch een massaproduct lijkt te zijn, zo duur kan zijn, is het belangrijk om te weten welke factoren er komen kijken bij de productie ervan. Koffieplanten groeien op grote plantages. Niet overal ter wereld, koffieplanten hebben een tropisch klimaat nodig en groeien vooral langs de evenaar. Op deze plantages hebben zij vervolgens voldoende schaduw nodig, en ruimte; koffieplanten zijn flink groot. Het feit dat zij niet overal ter wereld zo maar kunnen groeien maakt al dat de prijs aan de hoge kant kan zijn. Vervolgens komt er bij het oogsten van de bessen die aan de koffieplant groeien, aardig wat mensenwerk kijken. De bessen rijpen niet allemaal even snel, zodat deze bij voorkeur met de hand worden geplukt. Alleen zo kunnen alleen de precies rijpe bessen worden geplukt, waardoor de kwaliteit van de koffie beter wordt.

De bessen worden ontdaan van hun vruchtvlees, en wat overblijft is de pit, wat wij kennen als de koffieboon. Ook nu wordt er, wederom vaak met de hand, weer een selectie gemaakt. De grootste pitten leveren vaak de lekkerste koffie op.

Een deel van de verschillen in prijzen tussen de verschillende soorten koffie, worden al tijdens dit proces bepaald. Voor koffiebonen die afkomstig zijn van perfect rijpe bessen, en dan ook nog eens alleen de grootste in hun soort, betaal je meer dan voor de exemplaren die minder kritisch zijn bekeken. Aan de laatste manier van werken zit minder tijd en arbeid verbonden, wat de lagere prijs verklaart.

Verschil in verpakken en in blend

Naast het verschil in kwaliteit, kan ook het ras van de koffiebonen een verschil in prijs veroorzaken. Het ene ras, de Arabica bijvoorbeeld, is nu eenmaal lekkerder en populairder dan de ander. Een mix van twee rassen kan goedkoper zijn dan een enkele variant, maar alles hangt af van de soorten die je wenst.

Daarnaast is ook de verpakking een issue. Gemalen koffie voor gebruik in een filter, zit vaak in grotere, goedkopere verpakkingen. Neem je echter Nespresso compatible cups, dan zijn deze allemaal per stuk verpakt, wat nu eenmaal extra kosten met zich meebrengt. De koffie blijft door deze manier van verpakken wel langer vers, waardoor je ook meer smaak voor je geld krijgt. Zoals je ziet komt er veel bij kijken naar het zoeken van een goede koffie aanbieding, als je een beetje op de kosten wilt letten.

Conclusie: goede koffie is duur, maar niet altijd. Het kan dus anders als je slim inkoopt!

More from author

Gerelateerde Blogs

Laatste Blogs

Van wilde natuur naar woonkamer

De verbondenheid tussen mens en dier gaat duizenden jaren terug. Van de wilde natuur hebben we geleerd om dieren te domesticeren en nu zijn...

Waar begin je met tuininrichting en terrasontwerp

Bij het inrichten van een tuin begin je met een plan. Denk na over wat je precies wilt: wordt het een plek voor ontspanning,...

De betonlook trend in moderne interieurs

Als je ooit een stap in een industriële loft hebt gezet, heb je waarschijnlijk de betonlook vloer opgemerkt. Deze vloertrend wint snel aan populariteit...

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!