5 tips voor een gezondere levensstijl

We willen allemaal gezonder leven. Maar hoe hou je dit vol? Het antwoord: door steeds weer kleine stapjes te maken. Want elke kleine dagelijkse verandering maakt uiteindelijk een groot verschil. Dit zijn vijf makkelijke tips voor een gezondere levensstijl. Ook lees je hoe jouw ziektekostenverzekering je bij dit doel kan helpen.

Tip 1: Volg een leefstijlprogramma

Steeds meer zorgverzekeraars bieden apps en online workshops voor gezonder leven aan. Afhankelijk van welke zorgpolis je hebt, kun je onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor een leefstijlbehandeling of leefstijlprogramma. De kosten worden dan door je zorgverzekering vergoed.

Zo kun je hulp krijgen bij afvallen, het omkeren van diabetes 2 of stoppen met roken. Psychologische zorg wordt ook vanuit je basisverzekering vergoed. Wil je gebruikmaken van een van deze middelen? Overleg dan met je huisarts en vraag om een doorverwijzing.

Tip 2: Liever fruit dan smoothies

Smoothies lijken gezond, maar zijn dat eigenlijk niet. Binnen korte tijd krijg je namelijk heel veel calorieën en suikers binnen. En dit verhoogt je kans op overgewicht en diabetes type 2. Omdat smoothies ook weinig vezels bevatten, krijg je sneller trek. Daarom kun je groente of fruit beter eten in plaats van drinken. Want als je ze eet, dan moet je erop kauwen. En door erop te kauwen voel je je eerder vol.

Tip 3: Geef je ogen rust

Met al dat thuiswerken zitten we veel te lang achter de computer. Als we naar ons beeldscherm kijken, vergeten we vaak te knipperen. Met als resultaat: droge computerogen en wazig zicht. Daarom is het goed om elk half uur even 5 minuten pauze te nemen. Niet alleen fijn voor je spieren maar ook voor je ogen.

Maak in je pauze bijvoorbeeld een ommetje, of kijk naar iets in de verte. Op die manier blijf je je ogen trainen om ook ver weg te kijken. Vergeet je steeds pauze te nemen? Zet dan telkens een wekker of installeer een programma op je computer om je eraan te herinneren, zoals Pause4Relax.

Tip 4: Snack met voedende tussendoortjes

Tussendoortjes hoef je echt niet te schrappen. Wel is het slim om te kiezen voor snacks die je niet alleen vullen maar ook voeden. Vervang een sneetje wit brood bijvoorbeeld met een voedzamere optie, zoals een sneetje zuurdesembrood. Hoe voedzamer iets is, hoe langer je vol zit en je verzadigd voelt. Kies het liefst voor een tussendoortje dat eiwitten, vezels én gezonde vetten bevat. Dit is de meest voedzame combinatie.

Tip 5: Maak een slaapdoel

Wetenschappers zijn het er allemaal over eens: voor een gezonde levensstijl moet je elke nacht 7 tot 9 uur slapen. In deze tijd kan je lichaam zich herstellen. Je spieren komen tot rust en je hersenen verwerken wat je die dag hebt meegemaakt.

Als je een nieuwere smartphone hebt, dan kun je hier makkelijk een slaapdoel op instellen. Je mobiel herinnert je dan elke dag aan je bedtijd, waardoor je op tijd in bed ligt. Er zijn ook apps die je met je slaapritme kunnen helpen en waarmee je allerlei ontspannings- en meditatie-oefeningen kunt doen.

More from author

Gerelateerde Blogs

Laatste Blogs

Van wilde natuur naar woonkamer

De verbondenheid tussen mens en dier gaat duizenden jaren terug. Van de wilde natuur hebben we geleerd om dieren te domesticeren en nu zijn...

Waar begin je met tuininrichting en terrasontwerp

Bij het inrichten van een tuin begin je met een plan. Denk na over wat je precies wilt: wordt het een plek voor ontspanning,...

De betonlook trend in moderne interieurs

Als je ooit een stap in een industriële loft hebt gezet, heb je waarschijnlijk de betonlook vloer opgemerkt. Deze vloertrend wint snel aan populariteit...

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!