Asperges worden het witte goud genoemd. En terecht, want de smaak van deze groente is verrukkelijk. Asperges groeien in het voorjaar en in
het begin van de zomer en daarom is het de ideale tijd om met asperges te werken in de keuken. U kunt er hoofdgerechten van maken, maar een lekkere aspergesoep doet het ook prima als voorafje. Aspergesoep is op veel verschillende manieren te bereiden. Wij hebben hier gekozen voor de lichte variant.

Wat heeft u nodig?

Voor een lekkere aspergesoep voor 2 personen heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • ½ kilo asperges
  • 40ml room
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 blaadje van 2 takjes tijm
  • 25gram boter (liefst ongezouten)
  • ½ liter kippenbouillon
  • zout en peper
  • ½ ui

De keuze voor witte of groene asperges is bepalend voor de smaak van de aspergesoep. Het is aan u waar uw voorkeur naar toe gaat.

Hoe maakt u de aspergesoep klaar?

Eventueel is kunt u vooraf de asperges koken, zodat deze wat zachter zijn. Maar dat is bij jonge asperges niet nodig.

Schil de ui en snij deze in kleine stukjes. Schil ook de asperges, zodat er geen houten omhulsel meer aanwezig is.

Haal vervolgens de harde onderkanten van de asperges af, waardoor alleen het zachtere gedeelte overblijft. Snij nu ook de koppen van de asperges, dit is het zachtste gedeelte, af. Raak de koppen niet kwijt, deze heeft u nog nodig bij de garnering. Vervolgens dient 6 asperges in de lengte door te snijden. De rest bewaart u voor later.

Nu kunt u de overige asperges, en de 6 aspergestelen, in stukjes van een paar centimeter snijden. U bepaalt zelf hoe grof u uw aspergesoep maakt.

Laat de boter smelten in een pan op middelhoog vuur en zorg er voor dat u de stukjes ui bakt totdat ze zacht zijn. Voeg nu de gesneden asperges toe en laat het mengsel ongeveer 5 minuten doorkoken. Hierna voegt u de kippenbouillon en de tijm toe. Laat de mix 15-20 minuten doorpruttelen. Hierbij is het belangrijk dat u de deksel op de pan doet en de temperatuur omlaag draait. Terwijl de aspergesoep staat te pruttelen, kookt u de aspergepunten ongeveer 3-4 minuten in water en zout. Giet de pan af en gebruik de punten om de aspergesoep te garneren.

Als het goed is, is de aspergesoep ondertussen klaar. Voeg naar smaak wat zout en peper toe en voeg ook de room toe aan de soep. Hiermee
bepaalt u zelf hoe romig u de soep maakt. Nu kunt u ook nog het citroensap gebruiken om de aspergesoep op smaak te maken. Nu heeft u eenvoudig een heerlijke aspergesoep gemaakt.